1- Fazer sabom. A escolha dos aceites e o Índice de Iodo.




Sabom artesanal = auga + aceite+ sosa caustica (NaOH)

Nom sendo que sigamos receitas pré-elaboradas e experimentadas por outras pessoas de confiança, a elaboraçom do sabom começa pola formulaçom da receita. Mesmo no caso de seguir umha receita, nom está demais manejar alguns conceitos básicos que nos permitam comprovar que a receita está bem formulada, evitando assim que no resultado final se derem alguns desfases de cálculo que podem chegar a fazer o nosso trabalho inútil. Muitas receitas que se topam em internet, que rulam entre as amigas, etc, contem erros facilmente evitáveis com só um pequeno esforço inicial na aprendizagem da elaboraçom de sabons, que a médio prazo e, com um pouco de experimentaçom, permitiram-nos elaborar uns sabonetes de alta qualidade, durabilidade e beleza. Em resumo, trata-se de aprender a utilizar três simples indicadores: o valor de saponificaçom, o índice de iodo e o INS. A partir de aqui, todo em maos da experiência, da criatividade e da imaginaçom. Imos lá!

A escolha dos aceites ou manteigas

O índice de Iodo (IY)

Em primeiro lugar imos pensar nos aceites a partir dos quais imos elaborar o sabom, e para isto devemos atender às propriedades dos diferentes ingredientes e a durabilidade da nossa receita. A questom a ter em conta é que o sabom pode enrançar polo deterioro dos aceites que o compom, e que nom todos os aceites tem a mesma resistência frente ao passo do tempo. Para prever isto, imos atender ao grado de insaturaçom das graxas que utilizemos na receita, que vem reflexada polo índice de iodo (ver táboa 1). O índice de iodo indica a quantidade de iodo que absorve um composto, a qual vai em funçom da in-saturabilidade do mesmo; polo tanto, indica-nos o grado de insaturaçom de umha graxa e quanto mais alto seja este, mais probabilidades teremos de que se nos enrance o sabom. É, polo tanto, um indicador da durabilidade: A hora de seleccionar umha mistura de aceites para elaborar um sabom (ou qualquer outro preparado cosmético), deveríamos ter em conta que o seu índice de Iodo nom fosse superior a 70.


*Indice de Iodo > 70 ; propenso ao enrançamento!


Como calculamos o Índice de Iodo numha receita?
Imaginemos que queremos fazer um sabom com as seguintes proporções de graxas: coco (15%), améndoas (30%), girassol (5%) e oliva (50%).
Atendendo as cifras que nos indica a tábua, calculamos o Índice de Iodo da média, do seguinte jeito (seguimos a ordem de arriba, multiplicando cada percentagem polo Índice de Iodo de cada graxa):
(0.15*7)+(0.30*99)+(0.05*133)+(0.50*82) = 1.05 + 29,7 + 6.65 + 41 = 78,4
Neste caso, como o nosso índice nos mostra, estamos por cima do límite seguro e cumpriria variar a fórmula. Como regra geral, devemos tentar manter um equilíbrio na proporçom entre os aceites com baixo (<70) e alto (>70) índice de Iodo, aproximadamente um 40-60%. No nosso exemplo, os azeites com IY superior a 70 som o 85% da fórmula.
Observa que estamos a utilizar percentagens. Se calculamos o nosso sabom partindo do peso dos aceites, compre calcular a percentagem de cada aceite para poder operar com o índice de iodo.
Exemplo: Queremos elaborar um sabom com a seguinte quantidade de graxas:
90 g de coco, 180 de améndoas, 30 g de girassol e 300 g de azeite de oliva.
Convertermos estas cifras em %. O total das nossas graxas é 600 g. Entom:
Coco 90g * 100/600= 15%
Améndoas 180 g *100/600= 30%
Girassol 30 g * 100/600= 5%
Oliva 300 g * 100/600= 50%
Estamos no caso do nosso exemplo anterior!
Aliás, o equilíbrio que procuramos a hora de fazer o nosso sabom nom só atende a durabilidade. Um sabom elaborado só com graxas saturadas poderia durar a vida inteira mas… imaginades um sabom elaborado só a partir de manteiga de cacau? Como também temos em conta outras qualidades como a dureza, a espuma, o poder de limpeza, o acondicionamento da pele,.. compre procurar um equilíbrio: que o nosso índice de Iodo nom se situe por baixo do 40!
Se observamos a tábua, e generalizando, podemos ficar com a ideia de que os aceites saturados, menos propensos a enrançar, som geralmente graxas (sólidos a temperatura ambiente), enquanto que os in-saturados som os que presentam um estado líquido. Para os primeiros, em geral, o índice de iodo situa-se entre 5 e 50, e aportam dureza, estabilidade e espuma a umha fórmula. Os azeites in-saturados apreciam-se principalmente na elaboraçom do sabom polas suas propriedades para a pele, aportando suavidade e cuidado.
Por último, o índice de iodo é um indicador, que nos dá umha ideia do resultado que podemos obter, mas que nom contempla todas as variáveis em jogo enquanto a conservaçom do sabom, onde vam intervir outros factores como os ingredientes utilizados, o processo escolhido, o cuidado no secado, a higiene, temperatura, e outros factores na conservaçom,.. Por isso que também nom nos estranhe topar sabons 100% oliva que, com um índice de iodo de 82, mui por cima do recomendável, se tem sido bem elaborado, pode-nos surpreender com a sua conservaçom ao longo do tempo.