3- Calculo da quantidade de auga: a concentraçom.




Para calcular a quantidade de auga que necessitamos temos que atender ao que se conhece como concentraçom da lixívia, quer dizer, a mistura de auga e soda caustica. A concentraçom fai referência à percentagem de soda que há na lixívia. Assim, umha concentraçom do 30% implica que a nossa lixívia tem um 30% de soda frente a um 70% de auga.
Na prática, umha vez calculada a soda caustica que necessitamos, aplicaremos umha regra de três, segundo a concentraçom que tenhamos escolhido, para calcular a auga, seguindo esta fórmula (Concentraçom=C):

g. de soda---------------- C
g. de auga---------------- 100 – C

Por exemplo, se temos umha fórmula na que necessitamos 110 g de soda, e queremos umha concentraçom do 28%, teríamos que resolver a seguinte fórmula:

110g. de soda-------------28
x g. auga--------------------100-28=72

x= 110*72 / 28 = 282,85 g de auga


A concentraçom virá determinada por:
-O tipo de aceites: Os aceites mais duros precisam dumha maior quantidade de auga (menor concentraçom) que os brandos, e vice-versa.
-O manejo da traça. As concentrações baixas (mais auga) utilizam-se para poder trabalhar com a traça sem que se endureça rápido, por exemplo se queremos fazer remoinhos, separar a traça para tingir em várias cores, etc. Nestes casos utilizaremos concentrações entre o 28-34%

A partir do 35% consideram-se concentrações altas. Existem formas de preparar sabom que utilizam concentrações de auga mui altas, como o sabom de Castela (40-50%). A auga vai ter que desaparecer por completo do sabom no processo de curado polo que devemos ter em conta que o nosso sabom pode minguar muito de tamanho se utilizamos umha proporçom de auga elevada.

*Para começar e nom complicar-nos neste ponto, podemos seguir a norma:
Q. de auga = 1/3 da quantidade de aceite utilizados

Sempre podemos aumentar umhas gramas de auga se a receita leva mais manteigas ou ceras duras, e ao contrario com aceites brandos.