3- Preparaçom das ervas medicinais


PREPARAÇÕES E RECEITAS



De início parece recomendável experimentar com as ervas consumindo-as de umha em umha, também para identificar possíveis efeitos indesejados. Mesmo plantas de uso muito comum e que nom tem nenhuma toxicidade, como por exemplo a camomila, que está em quase toda-las casas, em algumhas pessoas tem o efeito contrário ao esperável.
A recomendaçom geral é a de consumir as plantas em ciclos de 7 dias, para logo descansar ou mudar a erva que utilizemos. Nunca deveríamos prolongar os tratamentos com umha mesma erva mais de 3 semanas, nom sendo que procuremos determinados efeitos que nom som objecto de este caderno.

 
As ervas medicinais som isso mesmo, medicamentos. Quando estamos a toma-las devemos ter mui presentes as reacções do nosso corpo, que nos indicaram se devemos continuar, parar ou mudar o tratamento.

*A urtiga nom deve ser tomada mais de 7 dias seguidos pois, como dizem as nossas curandeiras, auga o sangue (Contem muita vitamina K, se prolongamos o tratamento apareceram efeitos adversos como cefaleias, mareios,..)

*Tratamentos emenagogos: a semana antes da data prevista para o fluxo menstrual, e continuar até baixar a regra. Nesse momento, abandonar o tratamento.

Podemos elaborar as ervas dos seguintes jeitos:

Infusom

-partes “brandas” das plantas (flores, folhas)
-2 formas:
1. Ferver auga e deitar sobre as plantas. Infundir desde 1 min (planta fresca) até 2-3 (planta seca). Utilizar recipiente de vidro ou cerâmica para infundir. Filtrar.
2. Plantas em auga fria. Quentar até o fervor e retirar do lume.

Cozimento

Partes duras: talhos, cortiças, raízes, sementes.
Em auga fria, levar ao fervor e manter 10 min. Macerar logo 15 min.

Maceraçom

Para plantas cujos princípios activos destroem com o calor. Colocar as plantas em jarra com auga a escuras em lugar fresco. Com partes brandas, suficiente 6 h, partes duras, 12-24 h. Mais tempo pode começar umha fermentaçom. Filtrar. O líquido pode quentar-se suavemente. É um preparado muito recomendável com ervas frescas e aromáticas.


Dose média: 8 g/l planta seca ou 16 g/l planta fresca para 1 litro de auga.

Nom te ralhes com a dose! Fai infusons clarinhas, suaves e ricas ao padal. Pronto saberás qual é a medida exacta da tua mao que se adapta ao teu gosto.

Misturas de plantas

De 3 a 5 plantas (Partindo da recomendaçom de previamente ter experimentado com elas por separado).
Procurar sabores agradáveis, sobre todo em tratamentos prolongados. Faz da tisana um prazer!
Plantas saborosas: melisa, menta, erva luisa, tomilho,.. “Agentes de sabor” som aqueles que engadem propriedades as nossas tisanas, sobre todo para o padal: canela, baunilha, cardamomo, gengibre,...
Se o precisas, utiliza o mel para adoçar!

As ervas que utilizamos

Se che resulta mui difícil cultivar ou topar as ervas, podes recorrer ao herbolário. Agora bem, sem consciente de que as suas propriedades serám muito menores que as das ervas apanhadas ou cultivadas por ti, sempre que ponhas cuidado na sua conservaçom.