PREPARAÇÕES
E RECEITAS
De início parece
recomendável experimentar com as ervas consumindo-as de umha em
umha, também para identificar possíveis efeitos indesejados. Mesmo
plantas de uso muito comum e que nom tem nenhuma toxicidade, como por
exemplo a camomila, que está em quase toda-las casas, em algumhas
pessoas tem o efeito contrário ao esperável.
A recomendaçom geral é a
de consumir as plantas em ciclos de 7 dias, para logo descansar ou
mudar a erva que utilizemos. Nunca deveríamos prolongar os
tratamentos com umha mesma erva mais de 3 semanas, nom sendo que
procuremos determinados efeitos que nom som objecto de este caderno.
As ervas medicinais som isso
mesmo, medicamentos. Quando estamos a toma-las devemos ter mui
presentes as reacções do nosso corpo, que nos indicaram se devemos
continuar, parar ou mudar o tratamento.
*A urtiga nom deve ser
tomada mais de 7 dias seguidos pois, como dizem as nossas
curandeiras, auga o sangue (Contem muita vitamina K, se
prolongamos o tratamento apareceram efeitos adversos como cefaleias,
mareios,..)
*Tratamentos
emenagogos: a semana antes da data prevista para o fluxo menstrual, e
continuar até baixar a regra. Nesse
momento, abandonar o tratamento.
Podemos elaborar as ervas
dos seguintes jeitos:
Infusom
-partes
“brandas” das plantas (flores, folhas)
-2
formas:
1.
Ferver auga e deitar sobre as plantas. Infundir desde 1 min (planta
fresca) até 2-3 (planta seca). Utilizar recipiente de vidro ou
cerâmica para infundir. Filtrar.
2.
Plantas em auga fria. Quentar até o fervor e retirar do lume.
Cozimento
Partes
duras: talhos, cortiças, raízes, sementes.
Em
auga fria, levar ao fervor e manter 10 min. Macerar logo 15 min.
Maceraçom
Para
plantas cujos princípios activos destroem com o calor. Colocar as
plantas em jarra com auga a escuras em lugar fresco. Com partes
brandas, suficiente 6 h, partes duras, 12-24 h. Mais tempo pode
começar umha fermentaçom. Filtrar. O líquido pode quentar-se
suavemente. É um preparado muito recomendável com ervas frescas e
aromáticas.
Dose média: 8 g/l
planta seca ou 16 g/l planta fresca para 1 litro de auga.
Nom
te ralhes com a dose! Fai infusons clarinhas, suaves e ricas ao
padal. Pronto saberás qual é a medida exacta da tua mao que se
adapta ao teu gosto.
Misturas
de plantas
De
3 a 5 plantas (Partindo da recomendaçom de previamente ter
experimentado com elas por separado).
Procurar
sabores agradáveis, sobre todo em tratamentos prolongados. Faz da
tisana um prazer!
Plantas
saborosas: melisa, menta, erva luisa, tomilho,.. “Agentes de sabor”
som aqueles que engadem propriedades as nossas tisanas, sobre todo
para o padal: canela, baunilha, cardamomo, gengibre,...
Se
o precisas, utiliza o mel para adoçar!
As
ervas que utilizamos
Se
che resulta mui difícil cultivar ou topar as ervas, podes recorrer
ao herbolário. Agora bem, sem consciente de que as suas
propriedades serám muito menores que as das ervas apanhadas ou
cultivadas por ti, sempre que ponhas cuidado na sua conservaçom.