Preparaçom
dos utensílios.
Antes
de nada, ser conscientes de que nom podemos utilizar utensílios de
alumínio em nenhum momento se vai haver contacto com a soda, pois
corrói o metal. Serve o aço inoxidável.
Necessitamos
para fazer sabom:
1
Batedora. Podemos substitui-la polo nosso ánimo para remexer, mas
teremos que ter conta que vai ser um bom pedaço!
1 Báscula
1 copo de vidro, plástico,… resistente ao calor, para diluir a soda na agua.
2-3 Colheres (mesmo paus) de madeira para remexer e misturar.
1 ola de aço inoxidável, plástico, vidro, para fazer a pasta de sabom (Aceite + lixívia)
Luvas, óculos para proteger os olhos, mascarilha.
Indicador de pH. (Opcional)
1 Báscula
1 copo de vidro, plástico,… resistente ao calor, para diluir a soda na agua.
2-3 Colheres (mesmo paus) de madeira para remexer e misturar.
1 ola de aço inoxidável, plástico, vidro, para fazer a pasta de sabom (Aceite + lixívia)
Luvas, óculos para proteger os olhos, mascarilha.
Indicador de pH. (Opcional)
Molde.
Podemos utilizar qualquer contentor (umha caixa, por exemplo) coberto
de plástico, moldes de cozinha de silicone, teta-briks, moldes de
madeira ou outros materiais protegidos com papel de enfornar,..
Segurança:
Precauçom com a soda
caustica!!
A
soda caustica é umha substancia altamente corrosiva para a pele e os
olhos, devido ao seu elevado pH, de 14. Recomendamos utilizar luvas e
óculos de protecçom em quanto comecemos a utiliza-la, e roupa longa
para evitar as salpicaduras sobre a pele.
Seguir
sempre esta ordem: VERTER A SODA CAUSTICA DENTRO DA AUGA, nunca ao
revés, pois pode ferver violentamente, estourar e salpicar.
Evitar
a inalaçom dos vapores que se desprendem na diluiçom da soda na
auga (mascarilha, ventilaçom), pois podem queimar-nos as vias
respiratórias. A mascarilha também será necessária se utilizamos
tinturas em pó.
Por
se algumha vez se verte-se fora, é preferível prever fazendo esta
mistura dentro do lava-louça, fora da casa,..
Trabalhar
com umha garrafa de vinagre a carom, para neutralizar salpicaduras
que pudessem danar as superfícies sobre as que trabalhamos, a
roupa,… e sobre papel de cozinha ou jornal.
Nom
utilizar utensílio nenhum de alumínio.
Calcular
correctamente a soda da preparaçom, para evitar que fiquem resíduos
cáusticos no nosso sabom.
Em
caso de contacto da soda com a pele há que lavar-se com abundante
auga. No primeiro contacto da soda com a pele nom sentiremos dor, que
vai aumentando conforme a soda vai queimando a pele. Por isso, nom te
confies! Se a soda entra em contacto com a pele compre lava-la
rapidamente! Se o contacto é com os olhos, logo desta operaçom,
acudir a um centro médico!
Conselhos
bem úteis para nom levar surpresas inesperadas:
*Que
a soda seja o mais pura possível >99%. Isto aparece indicado no
envase do fabricante.
*Se
a auga é destilada é muito mais difícil que se corte o sabom, e
sempre se recomenda para fazê-lo. Em caso de que se corte o sabom só
poderemos corregi-lo engadindo auga destilada, assim que vai cumprir
te-la a mao. Melhor prever!
*É
recomendável começar a experimentar partindo de receitas mui
simples, reciclando aceites usados ou com aceite de oliva, que nom
suponha um gasto mui elevado. Aqui vam um par de receitas que podem
servir para principiantes...
Sabom
de recicle (Para roupa, fregar,.. nom para a pele!):
1
kg de aceite usado
800
gr de agua
145
gr de sosa cáustica
Para
experimentar com sabons cosméticos:
500
gr de aceite de oliva
62
gr de sosa cáustica
145
gr de agua destilada
(Sobre-engraxado
8%, Concentraçom 30%)
*Se
imos utilizar umha receita que tiramos de internet, que nos deixou
alguém, etc, nom está de mais comprovar que os cálculos estám bem
feitos, seguindo todo o falado com anterioridade. Se imos modificar
algumha receita, compre que recalculemos as quantidades de soda, para
o novo tipo de aceites que utilizemos. É mui importante que a soda
esteja bem calculada.
Começamos!
Começamos
preparando o lugar de trabalho, estendendo folhas de jornal pola
superfície, colocando a mao os utensílios,… Temos também
preparado o molde.
Preparamos
a mistura dos aceites seguindo a receita que tenhamos formulado. Se
nela aparecem manteigas, cumpre fundi-las nos aceites, a lume lento,
tentando que a temperatura nom suba mais dos 70 grados. Deitamos os
aceites numha ola ou recipiente de plástico, vidro,…
Protegemos-nos
maos e olhos e fazemos a dissoluçom alcalina. SEMPRE A SODA SOBRE A
AUGA! E lembra que pode ser mais seguro realizar esta operaçom sobre
o lava-louça. É preferível que a auga esteja bem fria, incluso em
cubos de gelo, para evitar que ferva e se poda verter ou salpicar.
Remexemos com umha colher de madeira ou de aço inoxidável. A
lixívia deve repousar até que fica completamente transparente e sem
restos sólidos. Se isto acontecesse, quiçá deveríamos revisar a
pureza do álcali (a soda) que estamos utilizando. Também temos que
ter em conta que as quantidades de auga e soda calculam-se pensando
em auga destilada, que deveríamos utilizar preferentemente.
Quando
a lixívia está lista, engadimos a disoluçom de soda aos azeites e
remexemos. Compre que as duas misturas tenham temperaturas similares,
ao redor dos 35-40 grados. Podemos utilizar a batedeira no modo mais
lento.
Ponto
de traça
Passado
um tempo começará a estar ligada, e neste momento poderemos engadir
os aditivos (farinha, argila, mel, plantas, aromas,…), remexer e
vaziar no molde. Sabemos que está lista quando as gotas que pingam
da batedeira sobre a mistura ficam debuxadas na superfície, ou
quando se debuxa o passo da colher, quando fica a traça ou o rasto.
Conhece-se a este momento da elaboraçom como “traça” (trace em
inglês), e é aquele no que umha quantidade de aceite suficiente
está saponificado como para continuar a emulsionar a mistura.
Segundo o que queiramos fazer com o sabom (por exemplo, se queremos
desenhar com cores, fazer remoinhos,..), deixaremos a traça mais
líquida ou espessa, mas isto aportara-no-lo a experiência. Neste
momento colocamos no molde, sem deixar que o sabom perda demasiado
calor, que necessitará para completar a saponificaçom. Envolvemos o
molde num papel film de cozinha e logo numha toalha, para conservar o
calor (já veremos mais adiante que as vezes nom imos fazer isto, se
nom o contrario, para evitar a gelificaçom).
*Olho!
Alguns aceites essenciais e outros aditivos podem acelerar a traça,
deixando-a demasiado espessa! Por isto e pola melhor conservaçom da
essência, é recomendável engadir os aceites essenciais sempre de
últimos.
Passadas
24-48 horas aproximadamente, o sabom deve estar duro, listo para
des-moldar, mas ainda o suficientemente brando como para proceder a
corta-lo. Sabemos que está neste ponto se o sabom nom desprende
calor, que comprovamos apalpando o molde. Cortamo-lo do jeito que nos
apeteça e guardamo-lo num lugar fresco, seco e bem ventilado,
separados uns sabons dos outros para que sequem.
Começa
entom o processo de curado, no que rematará a saponificaçom,
baixando o pH até o ponto em que se pode utilizar (pode durar alguns
dias mais, sabe-se orientativamente quando, ao provar um bocado de
sabom, este já nom pica), e continuaremos com o secado, no
que o sabom perderá o excesso de auga, para obter a forma e tamanho
definitivo. Compre virar diariamente o sabom para que o secado seja
uniforme. Em total, o secado pode durar de 4 a 6 semanas, ainda que
podemos acelerar o processo de secado metendo o sabom no forno a
baixa temperatura (60 grados) para acelera-lo.
*Podemos
saber se o nosso sabom esta listo para ser utilizado medindo o pH dum
bocadinho de sabom diluído em auga. Se o resultado é básico, entre
9 e 10, o nosso sabom pode ser utilizado. Neste caso está finalizado
o curado, mas o secado pode durar mais tempo. Algumhas artesãs
preferem o sabom como o bom vinho: quanto mais velho, melhor.
*Mediçom
do pH com… a lingua. Umha lambida ao sabom e, se nom pica, é sinal
de que o nosso sabom é neutro, está listo para borbulhar com nós!
*Que
nom nos desanime gastar dinheiro em moldes! Qualquer recipiente de
plástico minimamente resistente ao calor pode servir-nos, resultando
estimulante experimentar com as diferentes formas: sabons redondos
com garrafas de auga, rectangulares com tuppers,...