6- Gelificaçom



Pola importáncia no resultado final, a gelificaçom merece todo um capítulo aparte.

A saponificaçom é umha reacçom química que produz calor. Se conservamos o calor que se produz durante a saponificaçom, o sabom adquire um estado gelatinoso e translucido, que é o que conhecemos como gelificaçom. A gelificaçom produz-se a uns 50 grados e pode durar um dia aproximadamente, começando desde o centro, onde a temperatura é maior. Quando fazemos o sabom em quente, aceleramos o processo por médio de umha fonte de calor externa, para conseguir que se produza a gelificaçom completa e assim aceleramos o processo de curado, já que garantimos que a saponificaçom se complete.

Na elaboraçom em frio do sabom também pode produzir-se a gelificaçom. Especialmente se a quantidade de sabom e grande, a gelificaçom pode ter lugar no próprio molde onde continua a saponificaçom, logo de moldar o nosso sabom. O próprio calor do processo, se o molde é o suficiente isolante, gelifica o sabom. Neste caso, devemos ter conta de cubrir o sabom com materiais que conservem o calor (recomenda-se recubrir com film e logo toalhas ou mantas). O risco que corremos nestes casos é que a gelificaçom nom seja completa, afecte só ao centro do sabom, o que pode provocar variaçoes na textura e na cor indesejadas.

Ante isto temos duas opçoes. Se queremos que o sabom gelifique, umha vez no molde, podemos isola-lo correctamente, e se com isto nom podemos garantir que vaia conservar o seu calor, mete-lo no forno, quentando-o a uns 50 grados e apagando-o depois. Umha opçom mui cómoda para quem tenhades cocinha de ferro é mete-lo no forno com a porta entre-aberta.

A outra opçom é a de evitar a gelificaçom. As vezes isto prefere-se porque os resultados na textura do sabom som um bocado distintos, ficando o sabom com um tacto mais suave e fino, e também porque a gelificaçom pode provocar a apariçom de pequenas borbulhas no interior do sabom. Outras vezes motivara-nos o usso de algum ingrediente que nom leve bem as altas temperaturas do processo.

Simplesmente evitamos que gelifique refrigerando o sabom logo de molda-lo. Se é inverno quiçá seja suficiente com evitar isola-lo, coloca-lo perto da janela,.. Com alguns aceites e aditivos, no que o sabom tenda mais a gelificaçom, podemos mesmo recurrir a mete-lo no refrigerador.

A eleiçom sobre se o sabom gelifique ou nom é finalmente nossa, mas compre adiantar-nos aos acontecimentos. Se utilizamos um molde pequeno ou pouco isolante, podemos correr o risco de que nom gelifique por completo, polo que é melhor evitar a gelificaçom refrigerando o sabom, ou bem recorrer ao forno para completa-la. Os sabons que gelificam tem um tempo de curado muito menor, nom soem produzir a anti-estética cinça, que as vezes afecta a umha parte importante do sabom, e obtenhem-se cores mais vistosas e homogéneas. Também o tempo em contacto dos ingredientes com os altos pH da soda é menor, mas também a temperatura é maior. Compre eleger segundo as nossas preferências e experiência.